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INTERPRETATION IC 15-2001-4 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 15-2001 

SAFETY CODE FOR MECHANICAL REFRIGERATION 
 

June 27, 2004 
 
 

Request from: Mr. Kurt A. Scheer (e-mail: kscheer@llitechnologies.com), LLI Technologies, 
808 Penn Avenue, Pittsburgh,  PA 15222 
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 15-2001, Sections 7.5.1.2 and 8.10, regarding the location of 
refrigerant piping. 
 
Background:  I wish to design the piping configuration for a small ductless split system.  The 
unit I have selected is 2.5 tons, with a 3/4" suction line and a 1/2" liquid line running to the 
condensing unit.  My best option (architecturally) is to locate the outdoor unit in such a manner 
that I would need to route the refrigerant tubing across a hallway, tight to a fixed ceiling. Section 
7.5.1.2 (a) states that portions of refrigerating systems installed in a public corridor or lobby shall 
be limited to quantities of Group A1 or B1 refrigerant indicated in Table 1. Section 8.10.2 states 
that refrigerant piping shall not be installed in an enclosed public stairway, stair landing, or 
means of egress.   
 
Interpretation No. 1:  I interpret the standard as such; as long as the quantites do not exceed 
those in Table 1, Group A1, I indeed can route the refrigerant piping through the corridor 
(hallway), tight to the ceiling.   
 
Question No. 1: Is this Interpretation correct? 
 
Answer No. 1:   No. Section 8.10.2 specifically prohibits refrigerant piping from being located 
in a public means of egress. Section 7.5.1.2(a), deals with unit systems only and not refrigerant 
piping, and is not applicable. See Section 3 for the definition of unit systems. 
 
Interpretation No. 2: This interpretation holds true for both the 15-2001 and 15-1994. 
 
Question No. 2: Is this Interpretation correct? 
 
Comment(s): As a general policy, the committee only provides interpretation requests to the 
present version of the standard.  
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